Durant aquest curs 2021-22 a l’IES Tavernes Blanques (València) hem desenvolupat un projecte d’investigació del medi relacionat amb l’Horta de València. L’alumnat participant han sigut 16 alumnes de 4ESO de la matèria optativa Ciències Aplicades a l’Activitat Professional.
Aquest projecte sorgeix de la necessitat de valorar l’entorn propi per tot allò que ens aporta (aliments de qualitat, resistència al canvi climàtic, aire pur, paisatge…), analitzar els perills que amenacen la seua supervivència (preus que no garanteixen la vida digna de llauradors/es, infraestructures innecessàries…) i valorar la capacitat d’influència que tenim com a consumidors i consumidores.
El projecte ha anat creixent a partir d’assemblees, plans de treball, investigació del medi, etc. El resultat final s’ha presentat al conjunt de professorat i alumnat de l’institut amb una valoració molt positiva tant per part de l’alumnat com del professorat implicat o visitant.
A continuació relate el procés de manera cronològica.
La segona i la tercera setmana vam estar treballant en les idees que volíem dura a terme: una exposició, una instal·lació, un fullet i un vídeo informatiu. Vam començar a treballar per grups rotatius (fullet informatiu, exposició, vídeo i ninot de falla) fins que cadascú va trobar quina tasca li agradava més i es van conformar grups fixos.
Durant la quarta i cinquena setmana tot el treball va anar prenent forma i va sorgir la idea de visitar una fruiteria del poble per fer-li una entrevista al propietari. Vídeo Visita Alter de Vorasenda Vídeo Fruiteria de l’Horta
Les últimes setmanes vam estar acabant el treball (el ninot ens va costar més del que havíem previst en un principi) i discutint sobre com podríem fer les visites guiades per a l’alumnat de l’institut i qui s’encarregaria de fer les explicacions.
Finalment més de 250 alumnes de l’institut amb els seus profes acompanyants van visitar el nostre projecte amb unes crítiques excel·lents. Pel que respecta a l’alumnat protagonista i la professora la valoració no pot ser millor: es van superar els objectius plantejats inicialment, l’autogestió de l’aula fou cada vegada més natural, les responsabilitats assumides tant de forma individual com col·lectiva es van dur a terme de forma magistral. Aquest projecte dut a terme durant quatre mesos ha servit a més per reforçar l’autoestima individual i la cohesió de grup. En estos temps d’immediatesa i “m’agrades” efímers a les xarxes, dur a terme un projecte a llarg termini, valorar el treball ben fet, rebre aplaudiments i felicitacions sinceres per part de l’alumnat i professorat visitant ha sigut un catalitzador d’èxit personal que ha trascendit més enllà de la matèria. En paraules d’una de les alumnes: “gràcies a este projecte m’he tret la ESO, m’ha fet creure que era capaç“. Com a professora per a mi ha sigut un dels projectes més especials que he desenvolupat, només puc estar agraïda a l’alumnat per fer-lo possible. Vídeo-resum Visites guiades.
Aquesta experiència s’ha presentat al 48é Congrés del MCEP d’Alcalá de Henares, a continuació enllace la presentació.
Presentación Proyecto “L’Horta a les nostres mans” Congreso MCEP 2022
- exemple panell exposició
- exemple panell exposició
- tríptic informatiu 1
- tríptic informatiu 2