Presentació del llibre d’Alfred Ramos

IMG_20160201_191525

d’esquerra a dreta: Alfred Ramos, Carme Agulló, Antonio Ariño, Vicent Marzà i Ferran Zurriaga

Dilluns passat vam assistir a la presentació del llibre Mestres de la impremta. El moviment Freinet valencià (1931-1939). L’autor, Alfred Ramos, en companyia de Carmen Agulló i Ferran Zurriaga, han recorregut quilòmetres al llarg del País Valencià tot cercant pistes, entrevistes, revistes, textos que pogueren testimoniar el treball dels i les mestres que ja en els anys 30 aplicaven la pedagogia Freinet, un dels corrents pedagògics més innovadors del moment, en les escoles valencianes.

Parlem de mestres que van aplicar la tècnica de la impremta, el text lliure, l’intercanvi epistolar així com la redacció de revistes escolars dins el context de l’Escola Republicana, amb la fi de construir una escola lliure i democràtica des de la pràctica cooperativista de Freinet. Aquesta cooperació entre mestres permetia crear una xarxa d’interconnexió que entre altres, trencava l’aïllament de moltes escoles rurals i donava veu protagonista a l’alumnat.

IMG_20160201_211546

Roser Santolària i Tomás Medina van propiciar una correspondència entre alumnes, una de les protagonistes fou Xusa

El treball d’aquesta generació de mestres va quedar truncat el 1939 amb la fi de la guerra. L’estudi pretén també seguir la seua pista durant els anys difícils de la postguerra, durant els quals, no pogueren continuar el treball engrescador de la pedagogia Freinet a les aules valencianes.

Aquest llibre tracta de recuperar la memòria d’aquestos/es mestres valencians que van treballar per construir una escola lliure, cooperativista i participativa tot seguint l’impuls renovador de la pedagogia Freinet. És per tant, un deute amb ells i elles i un rescat de l’oblit.

Alfred Ramos, junt amb altres mestres, ha estat fundador del MCEP-PV durant la dècada dels 70. La feina d’aquestos i aquestes mestres ha permés la pol·linització de la pedagogia Freinet en generacions posteriors, i nosaltres, com a generació més jove, ens sentim amb la responsabilitat d’encoratjar-nos amb entusiasme a continuar aquesta pol·linització de la pedagogia Freinet a les nostres escoles i instituts.

Per cert, Alfred Ramos es va oferir a fer una presentació del llibre a la nostra seu. Tot un plaer, no?

Escrit per Àngels Guillem

IMG_20160201_210655

MCEP-PV de diferents generacions

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s